Hosting is de dienst die zogenaamde hosting-providers leveren om iets op het internet bechikbaar te maken. Wat dit iets is, kan verschillend zijn: E-mail, een website, een andere online dienst, berichtenverkeer, etc…
Om een website op het internet te krijgen zijn twee soorten hosting nodig:
- Domeinhosting
- Webhosting
De bestanden die gezamenlijk jouw website (gaan) vormen, moeten ergens op een server geplaatst worden. Bij een webhosting-provider kun je een stukje van een server huren om deze bestanden op te plaatsen.
Simpel gezegd is Webhosting dus het beschikbaar stellen van een stukje server die aan het internet hangt.
Op het internet zijn aangesloten apparaten onderling verbonden door middel van zogenaamde IP-adressen. Dit zijn series getallen die uniek moeten zijn. Eén publiek IP adres moet naar één specifieke server verwijzen. Er zijn partijen die hierop streng toezien. Logisch ook: De betrouwbaarheid van het internet hangt af van het juist toekennen van IP adressen.
Maar wanneer iemand een website opzoekt, weet hij of zij natuurlijk niet op welke server die staat, en wat het IP adres van die server is. En daar komt Domeinhosting om de hoek kijken. Bij een Domeinhoster, eigenlijk registrar genoemd, kun je een domein claimen. En ook die domeinen zijn weer uniek: Vanaf het moment dat het domein web-baas.nl geclaimd werd, kon niemand anders dat meer doen.
Als je een domein registreert, betaal je een klein bedrag per jaar voor die domeinregistratie. Vaak zit daarbij inbegrepen de mogelijkheid om je DNS-tabel (-zone) aan te passen. In deze tabel vermeld je de zogenaamde hostnames – feitelijk zijn dit de namen die je wilt laten verwijzen naar een bepaalde server – die op zijn beurt weer gevonden kan worden door zijn unieke publieke IP-adres.
Een DNS-tabel is dus feitelijk een soort telefoonboek voor computers.
Zo staat er in de DNS-zone van web-baas.nl dat de host www.web-baas.nl (deze website), gevonden kan worden op de server met IP-adres 146.66.84.201.
Om een website in de lucht te brengen zijn dus twee zaken nodig: Webhosting en domeinhosting, de laatste wordt ook vaak aangeduid als domeinregistratie. Deze twee zaken kun je bij dezelfde partij aanschaffen, maar dit hoeft niet. Je kunt in het domein goeiemuziek.nl dat je bij provider A onderbrengt, ook vermelden dat de website bij provider B op een server geplaatst is.
Door dit juist bij verschillende partijen te doen, zou je in het geval dat je webhostingprovider problemen heeft (zoals een hacking aanval, of misschien zelfs een faillissement) een backup van je website bij een andere hostingprovider kunnen plaatsen. Na het aanpassen van je DNS tabel, ben je dan gewoon weer bereikbaar.
Ontzorging: WEB-Baas regelt het voor je!
Op zich een heel technisch verhaal, zelfs zonder nog echt de praktijk in te duiken. Maar dat hoef je natuurlijk ook niet te doen: WEB-Baas.nl ontzorgt je graag op dit gebied.
Wil jij weten of e.e.a. bij jouw website goed en veilig is ingericht? Overweeg dan een Website Consult van WEB-Baas.nl!