Skip to content

Wat is een URL eigenlijk?

URL is de afkorting van Uniform Resource Locator en dit betekent in de praktijk zoveel als: de unieke naam waarop een bepaald stuk content te vinden is op het World Wide Web (WWW). Vaak bevatten URLs die naar een webpagina verwijzen daarom ook ‘www’ als naam. Een ander vast onderdeel van een URL is een domeinnaam. Na de domeinnaam volgt vaak een slash (het / – teken), met daarna nog een gedeelte wat verwijst naar de gezochte inhoud binnen dat domein. Deze totale URL kan, afhankelijk van de opbouw en structuur van een website erg lang zijn.

Lange URLs nemen kostbare ruimte in beslag

URL

Zeker wanneer je advertenties plaatst, of berichten op social media met een wervende insteek, dan is het erg zonde van de ruimte als je in het bericht ook nog een lange URL kwijt moet. Je wilt immers zoveel mogelijk aansprekende tekst kwijt, zonder dat het social-media platform het bericht te lang vindt en het daarom gaat splitsen in een deel wat direct zichtbaar is en een deel wat wordt verborgen onder de ‘lees meer’ tag.

Om hier een oplossing voor te bieden, zijn er URL-shorteners (tools om korte URLs mee te maken). Hele bekende zijn bijvoorbeeld bit.ly en tinyurl.com. Maar ook goo.gl, youtu.be en spoti.fi zie je regelmatig voorbij komen.

De hele bekende hebben echter ook een vermeend nadeel: ze zijn bekend. Omdat de URL-shorteners ook vaak worden gebruikt door o.a. spammers gaat het gerucht dat ze een negatieve invloed hebben op het bereik van een social media post. Zeker is dat niet, want hoe binnen sociale netwerken precies bepaald wordt of een bericht wel of niet wordt getoond, zijn goed bewaarde geheimen. Maar je kunt natuurlijk ook een korte URL gebruiken die niet van een van de bekende aanbieders komt. Hoe dan?

Korte URL maken op WEB-Baas.nl

N.B.: Dit werkt alleen voor relaties die een account hebben en voor wie dit is ingeschakeld. Ben je een klant van WEB-Baas en heb je nog geen toegang? Klik dan op “Account” in het menu en log in met je Facebook, Google of LinkedIn profiel, of maak een account aan via email. Nieuwe accounts van bestaande relaties zullen gratis toegang krijgen.

WEB-Baas.nl heeft het korte domein wbbs.nl (webbaas zonder klinkers) in gebruik om korte URL’s te genereren voor klanten. Het voordeel daarvan is dat dit domein geen ‘spamverdachte’ is; door de kleinschaligheid en de exclusiviteit wordt er niet op grote schaal gebruik van gemaakt. En dat blijft zo. Alleen klanten van WEB-Baas.nl kunnen krijgen toegang tot deze online dienst.

Ook is het in overleg mogelijk om een korte URL samen te stellen die niet een aantal random tekens bevat, maar die een herkenbaar woord of afkorting naar keuze bevatten, waardoor de korte URL ook visueel herkenbaar wordt.

Hoe maak ik een verkorte URL aan en hoe gebruik ik deze?

Klanten van WEB-Baas.nl kunnen een eigen inlog krijgen voor de website. Deze inlog is zodanig in te stellen dat je ingelogd blijft. Wanneer je dan gaat naar de pagina https://wbbs.nl/url (dat is de korte URL voor https://www.web-baas.nl/short-links) vind je daar een invoerveld waarin je een lange URL kunt plakken. Bijvoorbeeld die van een product, een video, een dropbox link, een affiliate link etc. Je kunt de lange URL gemakkelijk en zonder fouten kopiëren vanuit de adresbalk in je browser op het moment dat je de gewenste inhoud op je scherm ziet. Zorg er wel voor dat je de gehele URL hebt: soms is de URL langer dan wat je op de balk ziet! Een handigheid is in dat geval de sneltoets CTRL-A (Windows) of COMMAND-A (Mac), wanneer je deze toets indrukt op het moment dat er een deel geselecteerd is, selecteer je automatisch de gehele URL. Simpelweg kopiëren vanaf hier, plakken op de genoemde pagina en klikken op MAAK KORTE URL.

Op de volgende pagina krijg je dan een verkorte URL te zien, welke je vanaf nu in de plaats kunt zetten van de lange URL. Deze kopieer je dus weer, en je plaatst hem vervolgens in je social post, advertentie, Whatsappje, Twitter bericht, SMS, etc… De korte URL verwijst zodanig door dat ook Social media automatisch de juiste meta-data en afbeelding ophalen van de oorspronkelijke locatie.

De hiervoor genoemde pagina is alleen te bereiken voor klanten van WEB-Baas.nl. Wanneer je niet ingelogd bent, zul je een foutmelding krijgen. Neem even contact op als je klant bent van WEB-Baas en je deze dienst wilt kunnen gebruiken.

Als er over deze of andere diensten vragen zijn, dan zijn die altijd te stellen via https://wbbs.nl/mail, via de chat op de website of via de social-media kanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *